Djuren på Gården

Niittyliha Nitlaxsista – Ängskött från Nitlax

Djuren på gården

För tillfället finns det drygt 20 avelsdjur och en tjur på gården. Vi har kontinuerligt tillfört våra egna kvigor som avelsmaterial till huvudflocken. Detta möjliggjordes av att vi i början på 2021 bestämde oss för att byta avelstjur. Den 4-åriga Casanova släpptes i april till huvudflocken. Våra viktigaste kriterier för att placera kvigor till huvudflocken är att de är snälla och människokära.

"Lätthanterliga och människokära djur är en förutsättning för en gynnsam produktion"

Henrik Ekholm

 

Vi har ca 70 djur på gården då de växer så långsamt. Djuren äter stora mängder stråfoder när rasen är så oförädlad och de inte behöver kraftfoder. Highland cattle behöver ett år extra att nå slaktmognad om man jämför med övriga köttraser. Djuren når slaktmognad efter ca 3år. Därför kan jag lite stolt konstatera att jag producerar Niittyliha Nitlaxsista, Ängskött från Nitlax. Enligt en ortnamnsforskare kunde ortsnamnen Nitlax och Rilax tidigare hetat Niittylahti och Riihilahti innan de blev försvenskade på 1400-talet, så vad är lämpligare än att börja producera Niittylihaa!

 

Om Kalvarna

Highlandkalvarna tillbringar sina första nio månader tillsammans med sin mamma och andra kalvar på bete. Detta gör att kalv och ko bygger upp en relation med varandra. Då kalvens mamma ropar kommer kalven genast och tvärtom. Om någon annan mamma ropar reagerar inte kalven alls. Hela livet är alla highlanddjuren hela tiden frigående utomhusdjur trots detta har vi dock några vindskydd djuren fritt kan besöka om det blir mycket kallt.